Waarom een wachtwoordmanager?

Digitale veiligheid is erg belangrijk voor bedrijven en personen. Uiteraard wilt u niet dat anderen zomaar toegang hebben tot uw bestanden. Daarom is een goed wachtwoord zeer belangrijk. Waar de meeste mensen niet stil bijstaan is dat standaard wachtwoorden vaak gemakkelijk te hacken zijn en deze worden vaak voor meerdere websites of applicaties gebruikt. Het gebruik van diverse wachtwoorden en deze regelmatig te updaten wordt sterk aangeraden door onze experts. Zoveel verschillende wachtwoorden zijn lastig te onthouden, daarom wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van wachtwoord managers. Maar wat doen deze en zijn ze zelf wel veilig?

Wat is een wachtwoord manager?

Een wachtwoord manager is een digitale kluis waar al uw wachtwoorden in bewaard worden. Zodra u een app of website opent waarvan het wachtwoord bekend is wordt deze direct voor u ingevuld. Dit bespaart u veel tijd en maakt het gemakkelijker om meer diversiteit in uw wachtwoorden te krijgen.

Ik weet al mijn wachtwoorden, dus waarom een wachtwoord manager?

Veel mensen gebruiken een standaard wachtwoord of enkele variaties daarop. het nadeel hiervan is dat wanneer een wachtwoord is gehackt, diegene ook direct toegang heeft tot alle andere websites waarvoor dit wachtwoord is gebruikt. Een verandering van cijfer of hoofdletter verandert daar weinig aan. Door een wachtwoord manager te gebruiken kunt u langere en diversere wachtwoorden aanmaken. U hoeft ze zelf immers niet allemaal meer te onthouden. Hierdoor zal de voorspelbaarheid van uw wachtwoorden omlaag gaan en daarmee ook de kans dat iemand ongeautoriseerd toegang krijgt tot uw account.

Hoe werkt een wachtwoordmanager

Wachtwoorden zijn vaak lastig te bedenken omdat ze aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. Wachtwoord managers hebben vaak de functionaliteit om zelf wachtwoorden te genereren. Dit is een willekeurige combinatie van letters, cijfers en leestekens die nagenoeg niet te kraken zijn. Omdat u zelf de wachtwoorden niet hoeft te onthouden maakt het ook niet uit dat ze lang en lastig zijn. Uw wachtwoord manager vult ze zelf in op de websites waar u ze nodig heeft.

Veiligheid

Alle wachtwoorden op dezelfde locatie klinkt voor sommige mensen als eng en onveilig. Wat als iemand het wachtwoord van de manager weet te hacken? Hier hoeft u zich niet veel zorgen over te maken. Wachtwoord managers zijn vaak zwaar beveiligd en in de zeldzame gevallen waarvan bekend is dat inloggegevens zijn gestolen waren deze alsnog versleuteld. Hierdoor zijn ze onleesbaar zonder wachtwoord. Daarnaast is tweestap verificatie aan te raden bij het gebruik van wachtwoord managers. Dit is een extra beveiliging zodat de kans op ongeautoriseerde toegang nihil is.